23 marts, 2013

Gudenå Trail Challenge

Årets først ultraløb skulle give et praj om hvor jeg står rent fysisk frem mod Hammer Trail på Bornholm om 6 uger. Hammer Trail var ikke min først prioritet, og kom først i spil for nylig. Har derfor ikke haft den forventede træningsmængde og var derfor spændt på dagens løb. Det er blevet til 5 marathons i år og Hadsund, Rebild og Tversted har været indenfor de sidste 2 uger.

Gudenå Trail Challenge var arrangeret af Jesper Elfving og havde samlet 14 deltagere til den første udgave. Starten gik kl. 0800 fra Silkeborg og ruten fulgte Gudenåen med mål i Randers efter ca. 75 km.   Der var ikke mange kendte ansigter på startlisten. Jannik Henriksen og Tonni Bager var på trail "hjemmebane" og udråbt som favoritter allerede inden starten. Disse forventninger levede de op til og løb med de to første pladser. Jeg havde fået overtalt min gode løbeven Henrik til at tage med til Randers, og det var en rigtig god ide. Det blev nemlig en socialtur hvor vi fulgtes ad hele vejen. Vi kom sammen i mål ca. en halv time efter de to første. Vi ALLE fire skal løbe på Bornholm, og der blev vist god form på den krævende rute.

Ruten var ikke markeret og vi skulle blot følge Gudenåen fra Silkeborg og til Randers. Ruten kaldes også den gamle pramdragersti og undervejs blev vi hjulpet på vej ad Skov og Naturstyrelsens skiltning. Nu er jeg ikke den bedste til at finde vej men var alligevel optimistisk i dagens anledning. Ruten går langs med Gudenåen og undervejs kommer du igennem noget fantastisk flot natur. Så længe man blot fulgte vandet kunne det vel ikke gå galt - men det gjorde det.

Der var kun et depot på ruten ved 35 km. og du skulle selv medbringe vand undervejs. Den første halvdel blev løbet i tempo 6,00 og vi nåede depotet kl. 11,37. Et meget stabilt tempo der kun blev afbrudt at en enkelt vandpassage ved 12 km. der resulterede i våde sko og strømper til undertegnede samt en kort pause ved 30 km. hvor gel nummer to blev spist. Havde medbragt 4 gels - 15, 30, 45 og 60 km. Der var højt humør da vi ankom til depotet. Jeg havde set frem til en sandwich med nutella og 2 stk. marcipanbrød som belønning. Vi var 3 hold af 2 løbere der ankom til depotet næsten samtidig. For at undgå at bruge for meget tid i depotet valgte jeg at tage min madpakke med og spise den på vejen. Fortalte Henrik at jeg ville gå og spise og han bare kunne indhente mig på vejen.

MEN... det skulle jeg aldrig have gjort. Havde ikke været på ruten i 500 meter før jeg farede vildt. Fulgte Gudenåen som aftalt men måtte stoppe efter 20 min. for at finde min telefon frem og via GPS få konstateret om det var vejen til Randers. Vi havde hele tiden fulgt fodspor fra de forreste løbere. Men nu var de pludselig ikke at se mere. Det kan skyldes to ting... enten ligger du selv nummer 1. eller også er du faret vildt. I mit tilfælde var det desværre det sidste. Jeg valgte dog at fortsætte langs åen. Efter små 10 km. kommer jeg til en by hvor jeg skulle kravle over hegn og forcere haver i et villakvarter, og så var jeg ikke i tvivl om det længere... jeg var faret vild. Mødte dog fotografen og han kunne fortælle at jeg var på rette vej og blot skulle følge ruten videre med åen på min højre side. Super og jeg fortsatte i god fart. Lige indtil han kom med fuld udrykning og fortalte at han lige havde snakket med Jesper og jeg nu skulle løbe på den anden side af åen. Øv øv... tilbage igen, valgte dog at takke nej til et lift, da det jo var min egen skyld at jeg var løbet forkert. I min hast ud fra depotet havde jeg glemt at få fyldt vand i min camelback. Det var f... urutineret. Måtte derfor spare på det jeg havde tilbage.

Tilbage på sporet på den anden side af åen møder jeg først den ene gruppe fra depotet og kort efter møder jeg Henrik. Masser af spildte kræfter til ingen verdens nytte - men humøret var stadig højt og jeg havde masser af energi. Dog havde jeg brugt unødigt meget på omvejen og på at løbe ham op igen. Da jeg skulle have mine to marcipanbrød som jeg havde taget med fra depotet opdagede jeg desværre at jeg havde mistet dem igen. De var hoppet op af lommen i min taske. NAAAARJ... nu kunne jeg godt bruge noget energi. Fik kort efter min første krise men valgte at fokusere på at det bare skulle overstås og prøvede at holde benene igang. Stien var meget krævende på dette tidspunkt. 20-30 cm. sne og det sugede energien ud af mig. Masser af negative tanker og Henrik slog hurtigt et hul til mig og jeg måtte ned at gå. Jeg havde prøvet en lignende episode til Jungle Marathon hvor jeg måtte slippe Jan på den lange distance. Der skulle virkelig graves dybt for at finde ressourcer til at fortsætte. En gel og et par mentale lussinger fik mig igang og jeg løb igen op til Henrik.

Et løb på 75 km. er præget af mange op og ned ture. Taktikken bliver at styre dem og vide hvad du skal gøre når det går skidt. I mit tilfælde er energi indtaget en vigtig kilde i at komme over kriser. Det har jeg aldrig været god til. Henrik var rigtig god til at indtage energi undervejs. Det skal jeg lære fremover. Vil prøve at indtage 2 gels ad gangen. Jeg bryder ikke om at indtage noget hele tiden da min mave brokker sig. Derfor skal der prøves med dobbelt dosis. Det tog ikke lang tid før jeg igen var på toppen og humøret steg.

10 km. før mål blev taktikken gå-løb-gå-løb taget i brug. En større krise begyndt igen at nærme sig. Jeg sagde til Henrik at han var velkommen til bare at løbe. Han var på det tidspunkt godt løbende. Men han valgte trofast at blive. Det var jeg rigtig glad for selvom der ikke blev snakket meget på det tidspunkt. Men rart at have en der kunne trække mig igang igen. Energien var nu helt i bund og jeg begyndte at fryse. Der var en kold og hård modvind det meste af vejen og den blev ikke mindre da vi nærmede os Randers. Skiltningen blev dårligere og vi måtte også vende om et par gange. Det var ikke meget fødderne blev løftet og jeg var gået over i ren overlevelses mode. 3 km. før mål kunne vi igen genkende området og se målet. De sidste par kilometer blev gennemført på vilje og det vidnede tempoet også om. Det var ikke kønt men jeg kom dog i mål i tiden 8,27.

Det var et super løb arrangeret af Jesper. Jeg er rigtig glad for at have gennemført det og evalueringen har givet mig nogle guldkorn til Hammer Trail. Som skrevet tidligere en super rute i en fantastisk natur. Lang og ubarmhjertig - den sugede ALT energi ud af mig. Mentalt var jeg nede 2 gange men formodede stadigvæk at komme tilbage. Jeg farede vild - men fandt tilbage på sporet og fik løbet 3 løbere ind igen - MORAL. Kolde og våde fødder i 8 timer. Sne og halvfrossen jord og mine sko kunne ikke stå fast i det terræn. Dagen efter føles kroppen som om den er blevet kørt ned af en traktor. Ankler og lår er medtaget. Lænden gør ondt. Men har en god tro på Hammer Trail og der er optimisme at spore.

GULDkorn:

  • mere energi undervejs - dobbelt dosis
  • brug tiden i depotet - ingen stress
  • ligge en taktik og følge den 100% - konkurrence på tid/placering?
  • restitution op til Hammer Trail - ingen lange distancer fra Hamburg
  • HUSK du vinder IKKE på den første 1/3 men du kan tabe!
  • positiv energi - Musik
  • Det gør ikke ondt bagefter







22 marts, 2013

Sport de LUXE

Fredag var jeg på besøg hos Lasse og Sport de LUXE.

Havde fortjent lidt nyt udstyr til turen til Randers imorgen. En vind og vandtæt Salomon jakke samt Ashmei strømper. Lasse er blevet forhandler af Ashmei produkter - spændende og jeg glæder mig til at se et større sortiment i løbet af foråret. 

Sport de LUXE

Glæder mig til at prøve jakken imorgen. Den sidder perfekt når jeg har en svedtransporterende trøje indenunder og er meget let. Den kan også købes i rød. Rød er sidste års model og størrelserne er ikke helt ens. Rød medium er mindre end blå medium. Er dog noget spændt på hætten. Havde foretrukket at den kunne tages af, men må istedet nøjes med at rulle den sammen og sætte fast i kraven. Pris kr. 1.400,-

Slaget skal stå lørdag

En uge hvor fokus er rettet mod lørdagens tur til Randers og Gudenå Trail Challenge.

Tirsdag stod den på Rold Skov Trail rute igen. Henrik og jeg løb den igennem blot den modsatte vej. Følte egentlig at den modsatte vej rundt var lidt lettere end den oprindelige, men afslutningen trak alligevel tæppet væk under mig. Der var behov for et par pauser på toppen... men kun for at vente på HH. Dette kunne meget passende være en vinter edition vi var kommet på med sne, frost og modvind.

Torsdag stod den på 4 km. hård trail i baghaven. Fuld gas ved spejderhytten i høj sne og på små stier. Pulsen var oppe og sveden sprang frem på panden. Hold kæft... jeg er i dårlig form. Det bliver sindsygt hårdt på lørdag hvis det er sådan noget terræn vi skal igennem.

Fredag stod den på en hyggetur med Jesper. 9,5 km. i tempo 4,57 med et par hurtige kilometre til sidst. Nyder at løbe med Jesper - vi matcher hinanden godt. Dejligt at få et positivt boost inden afgangen til Randers lørdag morgen.

17 marts, 2013

Tversted Klitplantage

Det var 3. gang jeg skulle løbe Tversted Marathon og det er blevet et af mine favoritløb.

Fantastisk flot rute i et terræn der passer perfekt til mig. Det er et rundeløb der skal gennemløbes 9 gange i alt. Undervejs løber vi igennem Tversted Klitplantage, langs stranden og forbi søerne. Det bliver ikke flottere eller mere krævende end det var i år. Smuk forårsvejr med sol og en temperatur lige omkring frysepunktet.

Tiden blev 3,56 og jeg var faktisk overrasket over, at jeg havde brugt så lang tid. Havde bevidst ikke kigget på uret undervejs og var naturligvis spændt på at se hvad det sagde da jeg løb i mål for sidste gang. Havde en forventning om at sluttiden ville være mellem 3,30 og 3,45 grundet mit stabile tempo, korte pauser i depotet samt masser af energi. Men tiden løber når man har det godt.

Taktikken var den helt rigtige på dagen. Flere løbere måtte sande at et for hårdt udlæg kan være farligt når distancen er 42195 meter. En taktik jeg selv har måtte lære på den hårde måde. Der kan være langt hjem når man er nede at gå allerede inden 30km. - motivationen er væk og kræfterne slipper hurtigt op. Ingen nævnt... ingen glemt ;-)



Det bobler af optimisme

Efter en weekend med dobbelt marathon og stor optimisme var planen at ugen skulle være stille og rolig. Lade kroppen rest. og komme sig igen. Undgå overtræning og dumme skader fordi jeg både vil løbe langt og hurtigt. Alt fokus er lagt på lange ture og igen vænne kroppen til belastningen.

Tirsdag blev det til 5 minutters intervaller på løbebånd i Hobro Helsesport - 30 minutter i alt.

Torsdag var det gensyn med Rebildruten med indlagte trapper. I alt 15 km. og "Trappernes konge" er tilbage.

Fredag var det sæsondebut på 24 timers MTBruten. Havde besøg af Rene Pedersen og hans nye trailsko skulle luftes. Vi lagde ud i et hårdt tempo og pulsen var i det røde felt fra start til slut. Tanken var blot at vi lige skulle have pulsen op til at starte med og så tilpasse tempoet efterfølgende. Men Rene og jeg er et godt makkerpar og er gode til at presse hinanden. Skiftevis tog vi føringer og tempoet blev holdt oppe. De 14 km. blev løbet i 1.01,37 og er en fantastisk tid på årets første tur. Teknikken er lidt rusten i sving og på nedløb, men det var skide sjovt og jeg glæder mig til at komme afsted igen. Målsætningen hedder sub. 60 min. inden udgangen af marts.

Lørdag går turen til Tversted søerne og Jens Buhls hjemmebane. Glæder mig til gensyn med en fantastisk rute og et rigtig godt løb.

Rold Skov Trail Marathon

Et hurtigt kig i kalender afslørede at det var laaang tid siden jeg sidst havde løbet to marathons i træk.  Men dagsformen var god og hvis der var en smule nervøsitet inden starten, var den ihvertfald ubegrundet. Benene var gode, depoterne fyldt op og motivationen havde sjældent været større.

Jeg var på hjemmebane og havde set frem til dette løb i lang tid.

Det var dog ikke den bedste optakt til Rold Skov Trail Marathon, da aftenen forinden bød på stjernetræf på Bies Bryghus. God mad i godt selskab tilsat husets bedste vine samt en lille en. Men til min store overraskelse havde det en god virkning på løbet.

Ruten var målt til ca. 14 km. pr. runde og skulle gennemløbes 3 gange. 500 højdemeter pr. runde med den berygtede trappe op til Skovtårnet på samtlige runder. Masser af små singletracks, stigninger der fik pulsen op, nedløb der krævede fuld koncentration samt noget af DKs aller smukkeste natur. Det er uden tvivl et af DKs aller hårdeste trailmarathons (1500hm).

Der var bidende koldt (-3) denne søndag formiddag og på enkelte strækninger var vinden ubarmhjertig og det føltes som minus 10 grader. Taktikken var egentlig blot at nyde dagen og så måtte tiden komme i anden række. Men var kommet i en god gruppe de første to runder som holdt et stabilt tempo. Første og anden runde blev løbet på 86 samt 88 min. og var meget lige. Men i 3. runde måtte jeg slippe Thomas og sætte farten ned. Der var kun os to tilbage i gruppen og inden længe kom Per op og gjorde mig selskab i et kort øjeblik. Men jeg kunne mærke at jeg skulle finde mit eget tempo de sidste 10 km.

Jeg kom i mål i tiden 4,19 og var egentlig ganske godt tilfreds efterfølgende. Mistede tempo og energi på sidste runde og måtte finde nogle reserver frem. Tider på 5 timer samt mange DNF afslører at det er en rute man skal have respekt for. Glæder mig til en gentagelse til sommer.

Til sidst stor ros til Henrik for at arrangere dette løb. En flot rute som jeg vil træne meget mere på op til Hammer Trail på Bornholm.

10 marts, 2013

Da Hadsund kom på verdenskortet

En stille uge med rolige ture, grundet de noget tunge ben fra weekendens marathon i Hammer Bakker. Var to gange i Hadsund for at måle op til weekendens marathon - Det 7. marathon i Hadsund. Samt en hyggetur rundt i Skørping, der kan løbe op til ni kilometer uden at ramme midtbyen.  En anden bemærkelsesværdig observation den dag var min evne til at ramme den samme kilometertid  fire gange i træk.

Lørdag stod den på marathon i Hadsund til ære for Ole Mose og hans følgesvend Casper. De havde den forgangne uge besøgt 7 kontinenter og løbet et marathon hver dag. Det sidste marathon skulle afvikles i Oles fødeby Hadsund og der var jeg med som arrangør. Små 50 løbere havde meldt deres ankomst kl. 0600 for at prøve kræfter med det første marathon i Hadsund og det sidste i Ole og Caspers projekt 7 x 7 x 7. Ruten var 7 kilometer og bragte løberne rundt i byen og langs Mariagerfjord og den skulle gennemløbes 6 gange. Som tiden gik kom der flere og flere mennesker i byen og der var en rigtig god stemning og de to helte blev fejret med stor bravour.

Jeg havde en rigtig god dag og holdt et jævnt tempo hele vejen. Dog følte jeg tempoet blev øget på den sidste halvdel og det bekræftede tiden også bagefter. Løb negativ split på omkring 3 minutter. Hele ruten var på asfalt og det er ikke min favorit. Benene var stive efterfølgende og jeg havde ømme ankler. Løb i et par nye Mizuno Wave Aero 9 som er konkurrencesko. Disse er ikke optimale til træningsture og skal kun bruges til hurtige løb. Marathon nummer 93 kom i hus og jeg føler formen er ved at være der. TAK til Mogens, Vagn og Rene for godt følgeskab på ruten.

Imorgen gælder det Rold Skov Trail Marathon med Henrik som løbsarrangør. Ser frem til en dobbelt for første gang i lang tid. Det skal samtidig give et praj om hvor jeg står mht. Hammer Trail på Bornholm.

03 marts, 2013

Hammer Bakker

Super dag i Hammer Bakker.

Valgte at tage til Hammer Bakker og løbe en længere træningstur sammen med gode venner. Det var 3. gang at jeg var i HB og løbe men første gang jeg prøvede denne rute. Fantastisk rute der mindede lidt om Rebild Bakker med masser af lyng og små stier - TRAIL som jeg elsker det.

Planen var at jeg skulle løbe 5 ud af 7 runder og samlet 30 km. Løb det meste af turen alene og hyggede mig med det. Havde hele tiden i baghovedet at det gjaldt om ikke at overanstrenge mig og holde en lav puls. Ville holde et stabilt tempo hele tiden og derved rest. hurtigere.

På 4. runde fik jeg selskab af Mogens og tempoet blev skruet op. Kunne hurtigt mærke på vejrtrækningen at det gik for hurtigt. Men fik alligevel mod på mere og tog også de sidste to runder og marathon nummer 92 kom i hus i tiden 3,51

Min senest investering er en Salomon drikkedunk med bælte fra Sport de LUXE. Havde store forventninger til den, da jeg gerne vil have mulighed for at tage lidt væske med på de længere ture. Blev dog meget skuffet i starten da den hoppede op og ned. Der kan være en halv liter væske i flasken, så den er forholdsvis tung. Men efter et par justeringer sad den meget bedre. Foruden flasken er der også en lomme til gels. Den bliver et hit til Gudenå trail samt distancer over marathon. Det kræver dog lidt tilvænning da den har givet ondt i lænden dagen efter.

Pris Sport de LUXE KR. 250,-



02 marts, 2013

On the road again

Var tilbage i sadlen og dagens udfordring var den blå MTB rute i Rold Skov.

Var kommet i godt selskab idag. Team Max El havde meldt deres ankomst i Rold Skov og manglede en hjælperytter. Jeg meldte mig straks under fanerne - en beslutning som jeg hurtig skulle fortryde.

Lad det være sagt med det samme... Rene og Co. er i betydelig bedre form end undertegnede. Men jeg forsøgte at hænge på, på trods af de vanskellige forhold med frost i jorden og dårlig form. Ruten er på 23 km. og den blev kørt i tiden 1,33 hvilket er okay taget i betragtning af at det er årets første tur. Det er super træning og når vejret bliver lidt bedre vil jeg benytte mig mere af den form for træning.

Det blev også til et besøg hos Sport de LUXE idag. Havde bestilt et par Salomon S-Lab Sense hjem til Hammer Trail på Bornholm. Der var kommet rigtig meget nyt Salomon tøj og sko hjem og det var meget fristende. Jeg nøjedes dog med skoene og et drikkebælte som jeg vil bruge på de længere træningsture. Sport de LUXE er samarbejdspartner i et nyt løb den 14. april på Aalborg Væddeløbsbane - Home Run. Det lyder super spændende og jeg fik tilmeldt på halvmarathon idag.

http://www.aalborgatletik.dk/index.php?id=137

01 marts, 2013

Duft af forår

1. marts og høj sol... tog idag hul på foråret med et dobbelt træningspas.

Først var der hold i nakken, så en ferie hvor min ringe form blev udstillet og så en hjemkomst der var præget af en forkølelse. Ikke den bedste optakt til projekt "konge form". Men føler at dagen idag var startskuddet til et godt løbeår.

Vejret inviterede på årets første cykeltur på 26 km. med 30 km/t i snit. Det er perfekt at kunne træne cykling og bruge det som et supplement til træningen. Tid og længde var ikke vigtigt idag, men blot trille en tur og nyde vejret. Mødte dog lidt modvind på vejen hjem - er bestemt ikke begejstret for vind!

Inden aftensmaden blev jeg inviteret på en hyggetur af min nabo Jesper. Det der kendetegner Jesper og mine ture sammen er, at de bliver startet i et rigtig højt tempo for lige at markere sig, for derefter at falde noget i tempo og blot overleve. Synes det er nogle super træningsture og vi får ofte vendt mange af hverdagens udfordringer undervejs. Det blev samlet til 12 km. på en time i området omkring St. Økssø med lidt fartleg undervejs.